Als je een mooie reis maakt komt er van alles op je pad en doe je de mooiste ervaringen op. Je gaat op avontuur, ontmoet mensen en maakt bijzondere momenten mee. Deze momenten wil je koesteren en niet vergeten. Met een travel journal kan je deze momenten op een creatieve en persoonlijke manier vastleggen om altijd op terug te kunnen kijken. Heb je een weekendje weg, stedentrip of langere reis geboekt? Lees verder om te ontdekken wat je allemaal met een travel journal kan doen.
De kracht van papier
Stel je voor: Je hebt je reis tot in de puntjes gepland. Routebeschrijvingen naar plaatsen die je wilt bezoeken, lijstjes met goede restaurants of aanbevelingen van vrienden staan opgeslagen op je telefoon. Je komt aan op je bestemming en het onwaarschijnlijke gebeurt, je telefoon heeft geen internetverbinding, is leeg of nog erger… kwijt. In een wereld waarin we altijd online zijn en alle informatie op je telefoon beschikbaar is vergeten we soms de kracht van het papier. In dit geval biedt een travel journal uitkomst. Als je van tevoren opschrijft welke dorpjes, stranden, musea, natuurgebieden of steden je wilt bezoeken, ga je altijd goed voorbereid op pad. Tijdens de reis kun je aantekeningen maken bij je routebeschrijvingen, reistips die je verzameld opplakken en aanbevelingen van locals noteren. Bewaar je travel journal in je tas en zo heb je jouw reisplan altijd bij de hand zonder wifi.
Souvenirtjes verzamelen
Verzamel tijdens je reis foto’s, stickers, stempels, treinkaartjes, ansichtkaarten, het bonnetje van die leuke koffietent of entreekaartjes van musea. Unieke verpakkingen van koekjes, bonbons of thee. Alles wat ook maar je aandacht trekt of waar je een bepaalde herinnering aan hebt. Niets is te gek.
De beste manier om een herinnering vast te leggen is natuurlijk met een foto. Tegenwoordig zijn we gewend om foto's te maken met een smartphone, maar dit heeft wel een nadeel. Als je namelijk oneindig veel foto’s kan maken, wordt je minder uitgedaagd om een mooie foto te maken met bijvoorbeeld een bijzondere compositie. Met een portable smartphone printer of pocket printer kan je foto’s van je smartphone direct uitprinten waar je ook bent. Wanneer je een travel journal bijhoudt is het natuurlijk ideaal om daar op het moment zelf foto’s in te verwerken. In tegenstelling tot een polaroid camera is het ook nog eens mooi dat je de originele foto alsnog digitaal hebt zodat je deze bijvoorbeeld op Instagram kan delen. Deze foto’s kun je op een leuke manier in je travel journal verwerken door er bijvoorbeeld een collage van te maken.
Geniet van het moment
Op vakantie gaan kan soms door het geregel, reizen en drukte veel stress opleveren. Bij sommige vakanties heb je veel dingen op de planning staan en wil je zoveel mogelijk doen in de dagen die je te besteden hebt. Soms is het dan moeilijk om in het nu te zijn en vergeet je te genieten van het moment. Een reisdagboek dwingt je om te observeren, luisteren, ruiken en te proeven. Zo kun je een waardevolle pagina in je journal maken om dit moment vast te leggen.
Een travel journal leent zich ook perfect als ruimte voor zelfreflectie. Schrijf of illustreer over je gevoelens, persoonlijke groei en alle levensinzichten die je tijdens je reizen opdoet. Een dagboek bijhouden kan een therapeutische manier zijn om je ervaringen en emoties te verwerken en alles van je af te schrijven of schilderen. Neem elke dag een momentje voor jezelf om op te schrijven waar je dankbaar voor bent tijdens je reis.
Maak lijstjes van dingen die je hebt ontdekt.. Schrijf bijvoorbeeld op welke nieuwe muziek, restaurants, mode of cafeetjes je hebt ontdekt tijdens je vakantie. Noteer welke boeken je hebt ontdekt of gelezen.
Welk boekje leent zich voor een perfecte travel journal?
Hier begint de voorpret, het uitzoeken van een reisdagboek. Begin je zoektocht online. Doe inspiratie op via Pinterest, Youtube, Instagram en blogs. Bekijk hoe andere creatievelingen hun journal bijhouden en welk notitieboek of schetsboek zij hebben uitgekozen.
Je kunt speciale kant en klare travel journals kopen. Deze bevatten vaak een wereldkaart, informatie over alle ambassades, belangrijke telefoonnummers, valuta’s en tijdverschillen. Ook hebben deze vaak al een ontworpen raster waarin je kunt werken.
Je kunt er ook voor kiezen een blanco notitieboek, schetsboek of andere travel journal als reisdagboek te gebruiken. Hier kun je nog meer creativiteit los laten en helemaal naar wens invullen. Denk bijvoorbeeld aan de Travel Journal van Hahnemühle een stevig boekje met 140 grams papier en 62 pagina’s. Liever een ringband? Hahnemühle Schetsdagboek heeft zowel gelinieerde als blanco pagina’s verzameld in een ringband. Dit boekje is speciaal ontworpen om te gebruiken als dagboek of reisdagboek en heeft achterin een envelop. Of ga voor een notitieboek of schetsboek van Pith. Een klein maar stevig boekje dat makkelijk in je tas past en ook nog eens een lay-flat binding heeft. Op zoek naar een buigbaar boekje van klein formaat? Dan kun je een Pocket Journal van Karst Stone Paper overwegen.
Een andere aanrader is het notitieboekje van Tinne+Mia. Dit mapje bevat 3 notitieboekjes die bij elkaar worden gehouden door middel van een speciale binding en knoop. De boekjes bevatten een blanco, dotted en gelinieerde lay-out en hebben achterin een envelop om al je kleine vondsten in te bewaren. Dankzij de knoop blijft alles goed en stevig zitten en kun je lekker veel items op een veilige manier verzamelen.
Een canvas voor je creativiteit
Als je graag tekent, schetst of schildert, gebruik dan je reisdagboek als canvas om je creativiteit de vrije loop te laten. Gebruik verschillende media zoals aquarel, gouache, houtskool, fineliners, potloden, markers of pastels en maak illustraties van landschappen, gebouwen, eten, dieren, mensen of andere elementen die je inspireren tijdens je reis.
Minder creatief of minder tijd?
Houd het simpel, leg er geen druk op. Tenslotte ben je op vakantie. Maak foto’s, bewaar leuke snuisterijen die je in cafe’s, bibliotheken of musea vindt en plak deze in je reisdagboek. Schrijf er wat leuke notities of anekdotes bij en je hebt al snel een prachtige journal!
Vol, wat nu?
Sit back and relax! Geniet van je (1ste?) travel journal! Na thuiskomst kun je hem openen wanneer je wilt en nog een keer genieten van al je ervaringen. Deel hem met je familie of vrienden of hou hem lekker voor jezelf. Maak er een speciaal hoekje voor vrij in je boekenkast, waar je al je reisverslagen kunt bewaren. Ook kun je hem gebruiken als voorbeeld voor je volgende reisdagboek.